Posts

Showing posts from 2014

CABARAN adalah PELAJARAN ..

Image
Ujian dlm Setiap Perancangan.
#############################
  *Dimana ada Usaha disitu ada kejayaan..
  *Dengan kejayaan perlu ada Ujian..
  *Dengan ada Ujian kita akan jadi kuat dan berusaha untuk perbaiki diri untuk lebih berjaya..

   Mana ada manusia yang berjaya tanpa usaha dan kesungguhan???..
   Semuanya perlu bersusah jerih untuk bangkit membina kerjaya dan Nama..

   *Siapa yang mengalah terus dengan kegagalan..
   * Berani bersaing terus mara Kehadapan..
Chaiyok2x..

   Semangat..Semangat..Semangat

   Usaha..Usaha..Usaha..

   Maju..Maju..Maju..

   Jaya..Jaya..Jaya..

   Positifkan diri,terus senyum menepis halangan dan dugaan..Orang yang berjaya adalah orang yang berjaya berlawan dengan 1001 permasalahan...;) ;) ;)




Mengorak Langkah terus ke DEPAN..

Image
SIAPA SaNGka SuKa2 KiNI JaDi ReALiti
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    FAUZIANA ZONE ENTERPRISE nama yg baru saja bertapak dalam dunia perniagaan..
    Dari suka2 berkongsi resepi masakan di FACEBOOK dengan rakan2..Membuat rakan2 tertarik untuk membeli secara pos (On Line)

hasil dr AIR TANGANku..
    Alhamdulillah kini semakin ramai yang mengenali nama FAUZIANA SAMAT berkat usaha dan kesungguhan yang tak pernah kenal erti malu dan penat..
    Terus berusaha untuk membangunkan diri agar terus menjadi orang yang berjaya dan mencipta nama diatas Keyakinan di hati..
    Buat sesuatu jangan mengikut apa yang orang lain buat,Tetapi lakukan untuk kepuasan diri dan minat tersendiri..
    Kini 1 tahun 6 bulan baru berjinak2 di arena perniagaan,terus dipandang positif oleh masyarakat sekeliling dan berdaya saing..
    Alhamdulillah Pegawai Jabatan Pertanian telah membuat lawatan ke Bengkel perniagaan untuk memberi nasihat dan juga bantuan2 yang diperlukan seperti mesin memasak,Mesin …

#*Ini baru permulaan*#

Image
Alhamdulillah kini sudah 1 tahun 5 bulan bisnes berjalan..Senyap2 makin ramai agent jualan di sekitar Kerteh,Paka,Kemaman,Dungun Terengganu.
        Kini memiliki agent jualan di puchong,Selangor,Johor Bharu,K.Lumpur,Seremban,Port Dickson,dll..
       Usaha jgn putus asa,buat selagi terdaya dan termampu."Biar lambat asal selamat"..
"Tak salah berangan,dgn angan2 lahirnya keazaman,

dari keazaman tercipta cita2,dari cita2 terbit keinginan dan Usaha utk kehadapan".."Berjaya atau tidak yang penting "usaha dahulu baru tahu"..
Terima kasih buat semua yg sudi singgah di blog sy.Semoga segala harapan akan terus tercapai..in Sya Allah..;)
Image
PAGI JUMAAT YANG CERIA
========================
~Salam Muhibah~

* Hari baru,SEMANGAT baru,perjuangan baru AKAN berMULA.
* Langkah perlu diatur dengan KEMAS
* Teruskan USAHA tanpa rasa MALU
* KUKUHkan tapak yang sedia ada
* PERKEMASkan CARA dan SISTEM bekerja
* KUATkan DIRI untuk BERJUANG
* DIRI mesti KENTAL dan KUAT
* Jangan diENDAHkan kata-kata NEGATIF
* Lagi besar KEJAYAAN,lagi banyak HALANGAN.
* FIKIRkan semuanya POSITIF
* KEJAYAAN dalam genggamanMU,jika kamu BERANI..
* BERDOA agar segalanya DIBERKATI
..

IN Sya Allah..;)
# Fauziana Samat#

Raya Aidil Adha bakal menjelma

Image
Tempahan Meletoppp
====================
    Alhamdulillah tinggal beberapa hari sahaja lagi.Hari Raya Aidil Adha bakal menjelma.Tempahan untuk sambal2 keluaran "Fauziana Zone Enterprise" semakin meningkat..400-500pax order dlm masa 2 hari..
    Kini nama Fb;Fauziana Samat Sambalbelimbing semakin meniti dibibir2 peminat-peminat sambal2 keluaran saya di Kerteh Terengganu dan dari negeri2 lain termasuk Sabah dan Sarawak..
    Alhamdulillah..Beroperasi baru setahun 3 bulan..Kini saya sebagai anak Jati Pahang berasa berbangga dapat menaikkan nama Pahang sekali gus memperkenalkan warisan makanan datuk nenek Pahang lama.Siapa yang tak kenal.."Sambal Belimbing Hitam"..??
    Fauziana Zone Enterprise juga mengeluarkan beberapa lagi sambal lainnya..Seperti sambal Tumis Tempoyak dan Sambal Ikan Masin Cili Api..
    Biasanya sambal2 ini dibeli oleh para suri rumah yang sibuk bekerja juga oleh kenalan2 baru (FB) di luar Negeri pahang untuk mencuba Keenakkan Sambal Pahang ini.

WANITA Yang KUAT..

Image
Aku ingin menjadi seorang wanita yang kuat..Biarpun dr segi luaran aku adalah seorg yg kecil,comel,lampai..Chewah perasanlah pulak..!!!
    Tapi siapa sangka dgn SEMANGAT juga AZAM dan CITA2 yg akan membuatkan diri BANGUN utk memajukan diri..InsyaAllah..;)
    Asal usul tidak akan mematahkan cita2 utk BERJAYA seperti insan2 CEMERLANG..
Dr kesusahlah kita cuba utk berubah menjadi DIRI yg dapat di BANGGA oleh orang sekeliling dan dlm masa yang sama DIRI menjadi PERANSANG utk insan2 lain diLUAR sana..Sama2 utk menyahut CARABAN kehidupan..
     Zaman yg serba serbi CANGGIH..So diri mesti sama ikut PERUBAHAN arus IT.Malu bertanya rugi dan SESAT jalan..
   "BERUBAH dari sekarang jgn TUNGGU org lain keHADAPAN terlebih dAHULU..Bangun BERJUANG utk DIRI SENDIRI..."
  #Coretanku Fauziana Samat..#


Cabaran Mematangkan DIRI

Image
Alhamdulillah satu persatu cabaran kecil2 telah dilalui."Bukan senang utk jadi senang,Tetapi senang utk menjadi Susah"..memang perlu kuat semangat utk meneruskan sesebuah langkah yg telah di cipta..
      Biar ape org nak kata,USAHA selagi termampu..
      Projek arini mengumpul stock utk diedarkan esok hari kpd pelanggan2 dekat dan jauh..
     Paling seronok pg ni dapat PM dr rakan FB "Assalam kak Fauziana Samat..sy berminat utk membeli sambal akak,pg td jam 2 pg sy dapat panggilan dr suami sy yg bekerja di Arab Saudi,bercerita sambal akak sedapp..Suami sy hanya makan sikit2 takut stock habis,susah pulak nak dapat stock disana nanti..Sambal tu dibekalkan oleh maknya yg tinggal di Kerteh Terengganu.Sy tinggal di Perak terliur pulak utk menempah dr akak selepas mendengar komen dan story dr suami sy tu...nnti akak poskan ke perak ye..Tqvm"..
    Alhamdulillah antara komen2 yg membina dan menaikkan semangat mcm nilah antara KEKUATAN utk sy terus BANGKIT dan teru…

ONAK DAN DURI DLM PERNIAGAAN..

Image
Kekuatan...
===========
~} KUAT bukan bermakna kuat utk mengalahkan seseorang..tetapi diri mesti menjadi KUAT dan sentiasa bersemangat mencabar diri sendiri utk bangun dr tiada apa2 sehingga menjadi SESEORANG.
~} KUAT tubuh badan,fizikal,mental juga kuat semangat dan kuat BERUSAHA selalu digandingkan bersama..

Bersemangat...
=============
~} DIRI mesti sentiasa ada SEMANGAT untuk bersaing dlm apa jua keadaan..
~} Jika cepat mengalah SUKAR untuk bangun bersaing secara BERTAHAN..Maka SUSAH untuk mendapat KEJAYAAN..
~} BILA sudah berjaya akan MERASAI segala kemanisan KEPAYAHAN dilalui..

Azam...
========
~} TEKADKAN keazaman didalam diri,Ape yang ingin kita IMPIKAN dan kita KECAPI..??.
~} Kemanisan @ tiada perubahan apa2 pada DIRI sendiri..??
~} Hanya DIRI sendiri yg tahu KELEMAHAN dan KEKUATAN masing2..
~} Jadi Sentiasa KAJI diri yang mana Satu akan MENJADI kekuatan bagi
kita..
~} Siape SANGKA KELEMAHAN itu akan bangkit BERJAYA dengan adanya KEYAKINAN yang kuat dalam HATI..
..
"SEL…

Testimoni Sambal2

Image
Antara beberapa org testimoni Sambal drpd Fauziana Zone Enterprise..;)

SELAMAT HARI MALAYSIA..

Image
8.30pg-Memulakan hari cuti ni dgn menyediakan stock Sambal2 utk diposkan dan diedarkan esok hari kpd pelanggan dekat dan jauh..
Biarpun mood bercuti kena gagahkan diri utk menempuh cabaran..insyaAllah..;)
Chaiyok2x..;)

Fauziana Zone Enterprise

Image
Alhamdulillah kini setelah 1 tahun 3 bulan beroperasi sambal2 keluaranFauziana Zone Enterprisemakin mendapat tempat rakan2 fb,jiran2 juga kenalan2 dekat dan jauh. Sila ke FB rasmi Fauziana Samat Sambal Belimbing

Matlamat dan hasrat utk mengetengahkan "Sambal Pahang" ini secara meluas dan dikenali semakin menjadi kenyataan. Kini semakin ramai anak2 Pahang cuba utk melibatkan diri dlm perniagaan sampingan berasaskan hasil resepi org tua dulu2 berasaskan Belimbing Buluh,menyambung resepi tinggalan datuk nenek Pahang lama "Sambal Belimbing Hitam" yg dulu cuma popular di daerah Kuala Lipis, Jerantut dan Raub..